Λάππας Νικόλαος

Ο Λάππας Νικόλαος γεννήθηκε το 1985, οι μουσικές σπουδές του ξεκίνησαν 9 ετών στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και το 2008 πήρε το δίπλωμα κλαρινέτου με βαθμό άριστα, με καθηγητή τον Κοσμά Παπαδόπουλο στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2018 πήρε το δίπλωμα σαξοφώνου με βαθμό άριστα, με καθηγητή τον Χάρη Καπετανάκη στο Δημοτικό Ωδείο Αμπελοκήπων. Έχει σπουδάσει επίσης βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική στο ΚΩΘ, με καθηγητή τον Πέτρο Παπαεμμανουήλ, με τον οποίο πήρε πτυχίο και δίπλωμα το 2013 και το 2018 αντίστοιχα. Είναι απόφοιτος του μουσικού λυκείου Θεσσαλονίκης, καθώς και απόφοιτος της σχολής γεωπονίας του ΑΠΘ.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια κλαρινέτου με τους Octavian.A.Popa, Petko Radev  και σαξοφώνου με τους Δήμο Δημητριάδη, Δημήτρη Τσάκα, Γιάννη Μυράλη. Επίσης, συμμετείχε σε σεμινάρια ερμηνείας με τον Γιώργο Χατζηνίκο και Μίλτο Μουμουλίδη,. Από το 2016 φοιτά στο τζαζ εργαστήρι του Χάρη Καπετανάκη στο Δημοτικό ωδείο Αμπελοκήπων.

Ως πρώτος κορυφαίος σε φιλαρμονικές ορχήστρες πνευστών, υπό την διεύθυνση του Νίκου Χρυσοχόου, έχει συνεργαστεί με μαέστρους διεθνούς φήμης, όπως Douglas Bostock, Denis Laile, Matthew Arau, Thierry Abramovici και Julian Gibbons. Μετά από πρόσκληση του τελευταίου συμμετείχε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην ηχογράφηση δίσκου της γερμανικής ορχήστρας πνευστών Verbandsjugendorchester des Blasmusikverbandes Hochrhein. Τον Ιανουάριο του 2018 είχε τη τιμή να συνεργαστεί με τον διεθνούς φήμης τρομπετίστα Sergei Nakariakov σε συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό. Έχει συμμετάσχει επίσης ως πρώτο κλαρινέτο στην συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ με μαέστρο τον Δημήτρη Δημόπουλο.

Από το 2008 ασχολείται με την γενική εκπαίδευση παιδιών ως μουσικός (ΚΔΑΠ, προγράμματα παιδιών τσιγγάνων και προσφύγων), καθώς και με τη διδασκαλία πνευστών σε παιδιά που σπουδάζουν σε ωδεία και μουσικά σχολεία.

Τέλος, σε μια διαρκή αναζήτηση και προσέγγιση των ριζών  και των παραδόσεων του τόπου μας, εργάζεται ως μουσικός σε συναυλίες, φεστιβάλ, δεξιώσεις και χώρους εστίασης.