Pre-natal (Μαθήματα τραγουδιού για εγκύους)

 

 

 

Όλοι αναγνωρίζουν ότι το δέσιμο της μητέρας  με το βρέφος είναι ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη του νεογέννητου αλλά και για την ευεξία τόσο του βρέφους όσο και της μητέρας.

Όλοι επίσης αναγνωρίζουμε ότι σαν γονείς κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να δώσουμε στο παιδί μας τα ερεθίσματα εκείνα που θα το οδηγήσουν αργότερα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του, άσχετα με το αν άθελα μας μπορεί να εμπλεκόμαστε σε διαδικασίες ευεργετικές ή μη.

Ο κόσμος του εμβρύου είναι ένας κόσμος γεμάτος ήχους!!

Φανταστείτε ότι ζει μέσα σε ένα μέρος όπου ακούγονται διαρκώς ήχοι, όπως αυτοί των χτύπων της καρδιάς, ο ήχος του αέρα που μπαίνει και βγαίνει στα πνευμόνια , ο ήχος της ροής του αίματος μέσα στο σώμα αλλά και διάφοροι άλλοι γαστρο-εντερικοί ήχοι.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που μία από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται στο έμβρυο είναι αυτή της ακοής. Έρευνες έχουν δείξει ότι το έμβρυο είναι ικανό  από την 19 εβδομάδα να ανταποκρίνεται σε ήχους σε συγκεκριμένες συχνότητες. Παρόμοιες έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο της κύησης το έμβρυο δείχνει μια προτίμηση στην φωνή της μητέρας, στην οποία δείχνει να διακρίνει από άλλες γυναικείες φωνές.

Από τη στιγμή που μια γυναίκα μένει έγκυος μπορεί να επωφεληθεί από αμέτρητες πληροφορίες για το τι να περιμένει ως έγκυος σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως επίσης και για το τι μπορεί να κάνει με το παιδί της από τη στιγμή που θα γεννηθεί.

Κανείς όμως δεν μιλάει για τη φωνή και την επίδραση που έχει πάνω στο παιδί και ειδικότερα στο έμβρυο που κυοφορείτε!!

Με βάση τις παραπάνω αυτές αρχές και έχοντας υπόψη μας τα αποτελέσματα των ερευνών δημιουργήσαμε τμήμα τραγουδιού για εγκύους όπου με την απαραίτητη καθοδήγηση θα αναπαράγουν μελωδίες και νανουρίσματα στα έμβρυα που κυοφορούν.

Πρόκειται για μια ομαδική δραστηριότητα σχεδιασμένη ειδικά για εγκύους λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες κινήσεις και τις απαιτήσεις αυτής της πρωτόγνωρης φάσης της ζωής. Στόχος μας είναι να ασχοληθούμε με το εργαλείο εκείνο που αποτελεί τη γέφυρα για να συμβούν πολλά μικρά και μεγάλα «θαύματα»!! Τη φωνή!!

Ανεξάρτητα από το πόσο καλή ή κακή θεωρείτε τη φωνή σας, σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξεκινήσετε να συνειδητοποιείτε όλα τα χαρακτηριστικά της φωνής και της μουσικής που παράγετε με αυτή αλλά και τον τρόπο που μπορείτε να την χρησιμοποιείτε ανάλογα με την περίσταση.

Δε θα ήταν υπερβολή αν θα λέγαμε ότι από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία μπορούν να ωφεληθούν και τα δύο μέλη μαζί αλλά και το καθένα ξεχωριστά.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι πρώτα από όλα από αυτή τη διαδικασία αναπτύσεται ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα στα δύο μέρη.

Η μητέρα επίσης αρχίζει και συνειδητοποιεί τη χρήση της φωνής της και να βελτιώνει την χρήση του εαυτού της.

Σύμφωνα τέλος με την βιβλιογραφία τα έμβρυα που έχουν εκτεθεί στην προγεννητική διαδικασία που αναφέρουμε έχουν παρουσιάσει ευκολία στην εκμάθηση της μητρικής γλώσσας αλλά και άλλων γλωσσών καθώς βασικό στοιχείο εκμάθησης μιας γλώσσας είναι η αντιληπτικότητα των ήχων.  Διευκολύνει τη διαδικασία συνειδητοποίησης του χώρου και γενικότερα έχει επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του εμβρύου και του βρέφους αργότερα.